logo
Generic filters
Search in title
Filter by Categories
trainingen
ongecategoriseerd

WFT Basis 2024/2025

Deze WFT Basis toetsen bevatten 205 examenvragen die je nodig hebt voor een perfecte voorbereiding op het examen. Deze examens sluiten naadloos aan op de toetstermen van het CDFD van 1 april 2024.

Kennisweb · 13 april 2024

Voor wie is WFT Basis?

Het WFT basis is verplicht gesteld voor iedere werknemer die actief betrokken is bij het geven van financieel advies. Het vormt de basis voor alle andere Wft-adviesdiploma’s en is in veel gevallen een voorwaarde om andere, meer gespecialiseerde Wft-modules te mogen volgen en de bijbehorende examens af te leggen.

Daarnaast is het WFT Basis ook relevant voor professionals die werkzaam zijn in de financiële sector en regelmatig in contact komen met klanten die financieel advies nodig hebben. Het is een essentiële certificering om te voldoen aan de wettelijke eisen en richtlijnen voor het verlenen van financiële diensten. Het WFT Basis biedt een solide kennisbasis over wet- en regelgeving, producten en vaardigheden die nodig zijn om klanten op een verantwoorde en professionele manier te adviseren. Kortom, het WFT Basis is bedoeld voor een breed scala aan professionals in de financiële industrie, van adviseurs tot klantenservicemedewerkers, die betrokken zijn bij het verstrekken van financieel advies en die willen voldoen aan de wettelijke vereisten.

Het verschil tussen adviseren en informeren is soms best moeilijk vast te stellen. Om consumenten te beschermen, is vanaf januari 2013 verplicht gesteld dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector én direct klantcontact heeft, de WFT opleiding moet volgen en halen. Met het behalen van deze basismodule heb je de eerste stap gezet naar het onder de knie krijgen van de meest essentiële beroepskwalificaties. Dit vormt een goed uitgangspunt voor de vervolgmodules, waar jij je na het behalen van het WFT Basis examen voor kunt opgeven.

Wat is WFT Basis?​

Het WFT basis certificaat vormt het begin van de kennis die nodig is om te voldoen aan de wettelijke eisen, die worden gesteld aan het verstrekken van alle essentiële financiële informatie. In de basismodule leer je onder meer over:

 • de regel- en wetgeving
 • het bank- en verzekeringswezen
 • de gangbare financiële vaardigheden

In zijn totaliteit zal je tussen de 60 en 70 uren kwijt zijn aan je studie. Dit komt neer op 4 tot 6 uur per week en een totale duur van de wft basis opleiding van vier maanden.

Inhoud WFT basis

 1. Duur: Het examen duurt doorgaans 120 minuten.
 2. Aantal vragen: Het examen bevat 41 vragen.
 3. Soorten vragen:
  • Kennis- en begripsvragen: Deze vragen toetsen of de kandidaat feitelijke kennis heeft van de examenstof.
  • Vaardigheids- en competentievragen: Deze vragen toetsen of de kandidaat de kennis kan toepassen in de praktijk.
  • Casuïstiekvragen: Dit zijn vragen gebaseerd op een praktijksituatie. De kandidaat moet dan meerdere vragen beantwoorden over die ene casus.
 4. Geslaagd of gezakt: De uitslag krijg je direct na het afleggen van het examen. Je hebt minimaal 43 punten nodig om te slagen.
 5. Inhoud: Het examen kan vragen bevatten over onderwerpen als:
  • Basisbegrippen uit de financiële branche.
  • De werking en structuur van de financiële markten.
  • De Wet op het financieel toezicht (Wft) en andere relevante wet- en regelgeving.
  • Ethiek en gedragsregels in de financiële sector.

WFT Basis diploma

Heb je het wft basis diploma behaald, dan mag je officieel klanten adviseren over de meest uiteenlopende financiële diensten. Ook mag je klantvragen afhandelen die gaan over verzekeren, betalen en sparen. Weet jij zeker dat je in de financiële dienstverlening wil gaan werken, dan moet je weten dat werkgevers in die branche alleen mensen in dienst mogen nemen, die het diploma op zak hebben. Het is mogelijk dat je bij je indiensttreding eerst het diploma moet halen, voordat je echt mag gaan werken. In dit geval zal jouw nieuwe werkgever de kosten voor de opleiding in de meeste gevallen vergoeden.

In de opleiding komen ook praktische vaardigheden aan bod, zoals:

 • Hoe voer je een intakegesprek met een klant?
 • Hoe dien je een goed klantprofiel op te stellen?
 • Hoe stuur ik de klant door naar de meest geschikte adviseur?

TIP : Twijfel je nog of je er al klaar voor bent? Met de wft basis samenvatting inclusief 5 oefenexamens voor maar €99,95 heb je de meest ideale training ter voorbereiding op je examen. De samenvatting behandeld de onderdelen die ook daadwerkelijk aan bod komen tijdens je examen.

Het Wft Basis examen toetst de basiskennis die nodig is voor diverse functies in de financiële dienstverlening. Het examen is opgebouwd uit verschillende soorten vragen, waarbij zowel kennis, vaardigheden als competenties worden getoetst.

Niveau WFT Basis

De module wordt weliswaar op mbo-niveau gegeven, maar er is geen vooropleiding vereist om deze module te kunnen volgen. Wil jij de andere modules van WFT gaan volgen, dan zal je wel eerst de basismodule moeten halen. De basismodule vormt namelijk het uitgangspunt voor het starten van een vervolgmodule.

Meest gestelde vragen

Is WFT Basis examen moeilijk?

Hoeveel vragen zitten er in het examen WFT Basis?

Wat kost de WFT Basis opleiding?

Wat is een WFT Basis certificaat?

Hoe lang is het WFT Basis certificaat geldig?

WFT Basis Examen tips!

Je kunt je optimaal voorbereiden op het examen door de volgende tips toe te passen:

 • Studiemateriaal: Zorg ervoor dat je beschikt over actueel studiemateriaal. De financiële wet- en regelgeving kan veranderen, dus het is belangrijk om de meest recente informatie te hebben.
 • Planning: Begin ruim van tevoren met leren en stel een studieschema op. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment moet ‘crammen’.
 • Samenvattingen: Maak tijdens het leren samenvattingen van de belangrijkste onderwerpen. Dit helpt je om de stof beter te begrijpen en te onthouden.
 • Oefenexamens: Maak veel oefenexamens om vertrouwd te raken met het type vragen dat je kunt verwachten en om je kennis te toetsen.
 • Neem de tijd: Lees tijdens het examen elke vraag zorgvuldig door. Het is belangrijk dat je de vraag goed begrijpt voordat je antwoordt.
 • Casusvragen: Bij casusvragen is het belangrijk om eerst de situatieschets goed door te lezen en te begrijpen voordat je de vragen beantwoordt.
 • Markeer twijfelvragen: Als je een digitaal examen doet, is er vaak een mogelijkheid om vragen te markeren. Als je twijfelt over een antwoord, markeer de vraag dan en ga verder met de volgende. Je kunt dan later terugkomen op gemarkeerde vragen.
 • Diepgang: Focus niet alleen op het uit je hoofd leren van feiten, maar probeer ook echt te begrijpen waar het over gaat. Dit helpt je om de vragen beter te beantwoorden, vooral als ze gaan over het toepassen van kennis.
 • Actualiteit: Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de financiële sector. Dit kan je helpen bij vragen die betrekking hebben op recente gebeurtenissen of veranderingen.
 • Wil je meer informatie over het WFT Basis examen kijk dan op de website van het CDFD.

Met onze proefexamens en samenvattingen krijg je een reëel beeld van het examen. Dit neemt niet alleen stress weg, maar kan er ook voor zorgen dat jij met meer vertrouwen het examen ingaat. Zorg dat je veel en vaak blijft oefenen. Na verloop van tijd zal je vernemen dat je de antwoorden steeds sneller weet. Dit is een teken dat je de leerstof echt goed onder de knie begint te krijgen.

Over de trainer

Kennisweb

59 Trainingen

Nog niet gestart
€29,95

Training Includes

 • 1 Les
 • 6 Toetsen
 • Training Certificate