logo
Generic filters
Search in title
Filter by Categories
trainingen
ongecategoriseerd
CBR,

Proefexamen Marifoon

 • 10 oefenexamens
 • 30 vragen per examen

Met dit Proefexamen Marifoon heb je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding op het examen. Deze 300 examenvragen sluiten naadloos aan op de toetstermen van het CBR van 1 april 2022.

ToetsJeKennis · 27 mei 2023

Maak een Proefexamen Marifoon en zie direct de uitslag. Voor het behalen van het Basiscertificaat Marifonie kun je het beste een Online cursus volgen omdat deze met de laatste exameneisen is bijgewerkt. In Nederland is het nog niet verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Rijkswaterstaat adviseert wel om er gebruik van te maken.

Proefexamen Marifoon

Met het marifooncertificaat mag je alle gangbare marifoons en portofoons bedienen voor zowel plezier- als beroepsvaart. Je kunt immers communiceren met schepen en walstations zoals verkeersposten en sluizen door middel van een marifoon. De marifoon kun je zowel op binnenwateren als op zee gebruiken en verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Daar hebben we allemaal baat bij.

Basiscertificaat Marifonie

Wanneer je puur voor de pleziervaart je marifonie-certificaat wilt halen, dan adviseren we je te gaan voor het Basiscertificaat.

Er wordt vaak gedacht dat de mobiele telefoon de marifoon kan vervangen. Dit is echter niet waar. Met een mobiele telefoons bereik je slechts een instantie of persoon. Wanneer je een noodoproep verstuurt via de marifoon, wordt deze door iedereen opgevangen die in de omgeving luistert. Hierdoor is uiteindelijk de kans op hulp groter.
Bovendien heb je met een mobiel niet overal op bereik het water. Tenzij er geen ander communicatiemiddel mogelijk is, wordt het gebruik van mobiele telefoons bij noodweer afgeraden. In een omgeving waar veel onoverzichtelijke kruisingen of bochten zijn, zorgt Rijkswaterstaat vanaf de verkeersposten voor verkeersbegeleiding. De verkeersleiding is verantwoordelijk voor het adviseren, informeren en geven van aanwijzingen binnen het werkingsgebied van de verkeerspost. Op deze manier zorgt hij voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart.

Inhoud en duur van het examen Marifoon

 • Het marifoon examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen
 • De tijdsduur van het examen is maximaal 60 minuten
 • De maximum score is 50 punten, om te slagen moet je tenminste 35 punten behalen.

Bij het examen basiscertificaat marifonie wordt met name getoetst op:

 • Vaardigheid in de bediening van maritieme radiozendapparaten;
 • Kennis van de bij wet gestelde regels en van de vergunningsvoorschriften;
 • Kennis met betrekking tot de afwikkeling van nood-, spoed- en veiligheidsverkeer, het openbaar verkeer, het onderling verkeer en het nautisch verkeer.

Over de trainer

ToetsJeKennis

32 Trainingen

Nog niet gestart
€19,95

Training Includes

 • 1 Les
 • 10 Toetsen
 • Training Certificate