WFT Inkomen

WFT Inkomen

Het examen wft Inkomen heb je nodig als je als financieel adviseur klanten wil gaan adviseren over inkomen. Deze module is verplicht vanuit ‘De wet financieel toezicht’ (wft). Als je deze certificering gehaald hebt, kun je je klanten laten zien dat jij deskundig bent op het gebied van inkomen. Je toont ermee aan dat je professioneel advies mag geven over financiële producten. Je beschikt na afronding van het examen over de kennis, vaardigheden en professioneel gedrag, die passen bij je rol als Adviseur Inkomensverzekeringen. Naast dit financiële examen kun je ook andere financiële beroepskwalificaties behalen om je financiële kennis en vaardigheden uit te breiden.

In dit stuk geven we je alle benodigde informatie over het examen Inkomen en wat er allemaal bij komt kijken om deze module goed af te ronden. Je vindt o.a. informatie over de volgende vragen. Waar gaat dit examen over? Wat kun je verwachten als je examen doet? Wat kun je doen om je goed voor te bereiden? Welke opleiding heb je nodig om dit examen te kunnen doen? Wat voor- en hoeveel vragen kan ik verwachten? Zijn er oefenexamens? Met deze en andere informatie krijg je een goed beeld van het examen dat volgt op de module Inkomen.

Inhoud - waar gaat dit examen over?

Om het examen wft Inkomen te kunnen halen, moet je eerst examen Basis doen. Dit examen is als basis vereist voor iedereen die in de financiële wereld wil gaan werken. In dit examen komt de financiële markt aan bod, wordt de financiële wet- en regelgeving behandeld, het bank- en verzekeringswezen en je leert algemene financiële vaardigheden, die je nodig hebt om andere modules te kunnen behalen. Het examen Basis toetst of je algemene basiskennis van de financiële wereld voldoende is.

Het examen Inkomen gaat specifieker in op inkomen gerelateerde onderwerpen. Je kennis over het inkomensrisico bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid wordt in dit examen getoetst en de rechten en plichten die werkgever en werknemer op dat vlak hebben. Ook je kennis van het begeleiden en afwikkelen van schadebehandelingen, het begeleiden bij re-integratietrajecten plus je kennis van dienstverlening van Arbo-instanties wordt getoetst. Daarnaast leer je o.a. de inkomensrisico’s van zelfstandig ondernemers en de DGA bij ziekte en arbeidsongeschiktheid in te schatten en daarover vakkundig te adviseren.

Is Wft Inkomen moeilijk?

Je zult je ongetwijfeld afvragen welke moeilijkheidsgraad het examen Inkomen heeft. Een reële vraag. Het is belangrijk om vooraf te kijken of deze module met bijbehorend examen bij jouw niveau past. Dat voorkomt teleurstelling achteraf. Om het examen Inkomen te kunnen doen, moet je eerst het examen Basis behaald hebben. Het examen Basis is op mbo-niveau, je hebt hiervoor geen vooropleiding nodig. Wel is het veel studiemateriaal, dus je moet bereidt zijn tijd in de studie te steken. 

Als je examen Basis gehaald hebt, zou het examen Inkomen geen probleem voor je moeten zijn. Maar ook hier geldt weer dat je bereidt moet zijn tijd in je studie te steken. En goed kunnen rekenen is een pré. Het vergroot zeker je slagingskans. Maar online zelfstandig studeren is natuurlijk ook mogelijk. Niet iedereen heeft ondersteuning nodig. Jij weet zelf het beste wat de juiste leerweg is voor jou!

Wat kun je verwachten?

Het Wft Inkomen examen bestaat uit uit twee examens, Basis en Inkomen.

Om als adviseur inkomen beroepsmatig aan de slag te kunnen gaan, zal je de examens Basis en Inkomen beiden moeten halen. Als je voor deze examens geslaagd bent, ontvang je automatisch het vakbekwaamdheidsdiploma Adviseur Inkomen. 

De examens toetsen alle stof die je nodig hebt om een vakkundig adviseur te worden. Je kunt vragen verwachten over het inkomensrisico dat je loopt als iemand ziek wordt. Of over het inkomensrisico bij arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid, want als adviseur moet je je klanten bij het ontstaan van dergelijke situaties kunnen adviseren en ondersteunen. Daarnaast hebt je geleerd schadebehandelingen af te wikkelen, je hebt geleerd klanten te begeleiden bij re-integratietrajecten en je weet alles met betrekking tot de dienstverlening van Arbo instanties. Over al deze onderwerpen kun je vragen verwachten die toetsen of je goed op de hoogte bent van de actuele inzichten en regelgeving op het gebied van inkomen, alles wat daar onder valt. Deze vragen worden in het examen als volgt ingedeeld:

Wft Inkomen oefenexamen

Oefenexamens zijn een uitstekende voorbereiding op het examen Inkomen. Je maakt kennis met de vraagstelling die ook in de examens gehanteerd wordt en je kunt de examens net zo vaak maken als je wilt. Oefenexamens behoren up-to-date te zijn, zodat de vraagstelling gaat over de meest recente ontwikkelingen op financieel gebied. Let hier goed op als je wft inkomen oefenexamens maakt, want in de financiële wereld veranderen er jaarlijks veel zaken. Als Adviseur Inkomen hoor je hiervan goed op de hoogte te zijn. Een klant is uiteraard niet gebaat bij oude informatie, die niet meer van toepassing is. Het instituut dat jou de oefenexamens levert moet dus actuele examentrainingen leveren, geen oud materiaal. Met het maken van de meest recente oefenexamens vergroot je je slagingskans behoorlijk, dus het is heel zinvol om je hiermee voor te bereiden op het uiteindelijke examen.

Slagingspercentage

Je kunt net zo vaak deelnemen aan het examen als je wilt, maar je bedoeling is natuurlijk dat je in één keer slaagt. De slagingspercentages verschillen enigszins per instituut, het hangt ook af van de geboden begeleiding en natuurlijk ook van jezelf en de hoeveelheid tijd die jij in je studie steekt. Uitgaand van recente examens, gemaakt in de periode april 2020 tot en met september 2020, slaagde 60 à 70 % direct voor het examen Inkomen.

Wft Inkomen samenvatting

Je snel en makkelijk voorbereiden op het Wft Inkomen samenvatting? Dat is zeker mogelijk. Er bestaat een zeer goed bruikbare Inkomen Samenvatting. Deze professionele samenvatting bestaat uit het meest recente studiemateriaal (1 april 2021) en is van zeer goede kwaliteit. Alles wat voor het komend examen belangrijk is, staat erin. Deze samenvatting kun je tevens naast je studiemateriaal gebruiken. Het geeft je een kort en bondig overzicht van de meest essentiële zaken in de financiële wereld. Door de samenvatting een aantal keren door te lezen, leer je de belangrijkste punten uit je hoofd. 

Het examen Inkomen is landelijk en de inhoud van het examen is landelijk bepaald, dus de samenvatting sluit altijd op jouw studiemateriaal. Als je deze informatie te bondig vindt, is het aan te raden Inkomen Actualiteiten ook goed door te nemen voor het examen, want er gaan enkele vragen van het examen over deze lesstof. Alle actualiteiten op het gebied van inkomensverzekeringen zijn daarin opgenomen. 

 

Veel gestelde vragen

Jazeker! Onze examenvragen zijn aangepast aan de toetstermen die gelden vanaf 1 april 2020. Na 1 april 2021 hebben we uiteraard examenvragen die aansluiten op de nieuwe toetstermen die gelden vanaf 1 april 2021.

In principe is wft basis niet moeilijk, maar dat hangt uiteraard af van je voorbereiding. Volgens het CDFD slaagden in de periode april 2020 tot december 2020 70% van alle examen kandidaten. In de afgelopen jaren behalen onze gebruikers een zeer hoog slagingspercentage (98%) en scoren we een dikke 8 als beoordeling.

Ben je op zoek naar tips om je slaagkansen te verhogen, dan hebben we hier een aantal bewezen tips voor je:
1) maak gebruik van goede oefenexamens
2) herhaling is de truc
3) maak gebruik van samenvattingen die gericht zijn op het examen. Hiermee vergroot je je slaagkansen tot wel 98%