logo
Generic filters
Search in title
Filter by Categories
trainingen
ongecategoriseerd
ZORG,

Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen

Deze Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen bevat 250 examenvragen die je nodig hebt voor een perfecte voorbereiding op het examen. Deze examens sluiten naadloos aan op het officiële examen

ToetsJeKennis · 18 januari 2024

Voor wie is de Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen bedoeld?

De Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen is onmisbaar voor iedereen die actief betrokken is bij het verstrekken van medisch en verpleegkundig advies of aan het leren is om dit in de toekomst te doen. Het legt een fundament voor alle verdere specialisaties binnen het medische en verpleegkundige vakgebied en is vaak een noodzakelijke voorwaarde om geavanceerdere modules te volgen en de daarbij horende examens te kunnen afleggen.

Deze cursus is van groot belang voor professionals in de gezondheidszorg, waaronder verpleegkundigen en artsen, die regelmatig betrokken zijn bij medicatiebeheer en patiëntenzorg. Het biedt essentiële kennis en vaardigheden over correcte berekeningsmethoden en doseringen, in overeenstemming met wet- en regelgeving, en is cruciaal voor het voldoen aan professionele standaarden in de patiëntenzorg. De cursus biedt een gedegen basis in de basisprincipes van farmacologie, medicatiebeheer en de benodigde rekenvaardigheden, wat essentieel is om patiënten verantwoord en professioneel te kunnen adviseren en behandelen.

Kortom, de Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen is bedoeld voor een breed scala aan zorgprofessionals, van beginnende verpleegkundigen tot ervaren artsen, die betrokken zijn bij medicatievoorziening en die streven naar het leveren van hoogwaardige zorg.


Wat is Medisch Rekenen?

Medisch rekenen is een essentieel onderdeel van de zorgpraktijk, waarbij nauwkeurigheid en aandacht voor detail van cruciaal belang zijn. Het omvat het berekenen van correcte doseringen, infuussnelheden, verdunningen en andere relevante farmaceutische berekeningen. Deze vaardigheid zorgt ervoor dat patiënten de juiste hoeveelheid medicatie ontvangen, wat van directe invloed is op hun herstel en welzijn. Het is niet alleen belangrijk voor het toedienen van medicatie, maar ook voor het begrijpen van laboratoriumresultaten en het uitvoeren van andere vitale medische berekeningen.

Inhoud Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen

Deze cursus biedt een grondige training in alle aspecten van medisch rekenen. We beginnen met de basisprincipes, zoals eenheden en omrekeningen, en gaan verder met meer complexe onderwerpen zoals doseringsberekeningen, infuustherapie, en berekeningen voor specifieke patiëntgroepen zoals pediatrie en geriatrie.

 1. Basisbegrippen en Eenheidsomrekeningen: Hier leren cursisten over het metrische stelsel, het omrekenen van eenheden en het begrijpen van doseringsformules.
 2. Dosering Berekenen: Dit onderdeel behandelt het berekenen van doseringen op basis van gewicht, oppervlakte en specifieke medische condities.
 3. Infuustherapie en Verdunningen: Hier leren cursisten over het berekenen van infuussnelheden, het voorbereiden van oplossingen en het toepassen van verdunningstechnieken.
 4. Specifieke Berekeningen voor Pediatrie en Geriatrie: Deze module richt zich op de unieke uitdagingen bij het berekenen van medicatie voor kinderen en ouderen.

Niveau Medisch Rekenen

De cursus is ontworpen voor een breed scala aan medische professionals, van beginners tot gevorderden. Voor beginnende verpleegkundigen en artsen legt het een solide basis, terwijl het voor ervaren professionals dient als een waardevolle opfriscursus. Het cursusmateriaal is afgestemd op verschillende niveaus van ervaring en kennis, waarbij elk onderdeel stapsgewijs wordt opgebouwd om een diepgaand begrip en beheersing van medisch rekenen te waarborgen.

Door het volgen van deze cursus ben je verzekerd van een grondige en praktijkgerichte leerervaring, die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Of je nu je kennis wilt opfrissen of nieuwe vaardigheden wilt ontwikkelen, de Cursus Verpleegkundig en Medisch Rekenen biedt de tools en kennis die je nodig hebt om de beste zorg te kunnen leveren.

Meest gestelde vragen

Is medisch rekenen moeilijk te leren?

Waarom is nauwkeurigheid in medisch rekenen zo belangrijk?

Kan ik de cursus volgen als ik geen achtergrond heb in de gezondheidszorg?

Hoe lang duurt het om bedreven te worden in medisch rekenen?

Medisch Rekenen Examen tips!

Je kunt je optimaal voorbereiden op het examen door de volgende tips toe te passen:

 • Studiemateriaal: Zorg ervoor dat je beschikt over actueel studiemateriaal. De medische wet- en regelgeving kan veranderen, dus het is belangrijk om de meest recente informatie te hebben.
 • Planning: Begin ruim van tevoren met leren en stel een studieschema op. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment moet ‘crammen’.
 • Samenvattingen: Maak tijdens het leren samenvattingen van de belangrijkste onderwerpen. Dit helpt je om de stof beter te begrijpen en te onthouden.
 • Oefenexamens: Maak veel oefenexamens om vertrouwd te raken met het type vragen dat je kunt verwachten en om je kennis te toetsen.
 • Neem de tijd: Lees tijdens het examen elke vraag zorgvuldig door. Het is belangrijk dat je de vraag goed begrijpt voordat je antwoordt.
 • Casusvragen: Bij casusvragen is het belangrijk om eerst de situatieschets goed door te lezen en te begrijpen voordat je de vragen beantwoordt.
 • Markeer twijfelvragen: Als je een digitaal examen doet, is er vaak een mogelijkheid om vragen te markeren. Als je twijfelt over een antwoord, markeer de vraag dan en ga verder met de volgende. Je kunt dan later terugkomen op gemarkeerde vragen.
 • Diepgang: Focus niet alleen op het uit je hoofd leren van feiten, maar probeer ook echt te begrijpen waar het over gaat. Dit helpt je om de vragen beter te beantwoorden, vooral als ze gaan over het toepassen van kennis.
 • Actualiteit: Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de medische sector. Dit kan je helpen bij vragen die betrekking hebben op recente gebeurtenissen of veranderingen.

Training Inhoud

Uitklappen

Hoofdstuk 1: Basisbegrippen

Hoofdstuk 2: Medicatieberekeningen
Hoofdstuk 3: Infuustherapie en Vloeistofberekeningen
Hoofdstuk 4: Speciale Situaties
Hoofdstuk 5: Praktijktoepassingen en Case Studies

Over de trainer

ToetsJeKennis

33 Trainingen

Nog niet gestart
€19,95

Training Includes

 • 11 Lessen
 • 20 Onderwerpen
 • 5 Toetsen