logo

WFT Basis examens 2023/2024

 • 5 CDFD examens
 • 205 examenvragen

Met deze WFT Basis examens heb je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding op het examen. Deze examens sluiten naadloos aan op de toetstermen van het CDFD van 1 april 2023.

Kennisweb · 13 april 2023
Current Status
Nog niet gestart
Prijs
49,95
Get Started

Voor wie is dit examen?

Het WFT basis examen is verplicht gesteld voor iedere werknemer die actief betrokken is bij het geven van financieel advies.

Met het volgen van deze module leer je het belang van de cliënt altijd centraal te stellen en kun je een goed advies uitbrengen. Je zal inzicht krijgen in de producten en de klant de verschillen goed kunnen uitleggen.

Het verschil tussen adviseren en informeren is soms best moeilijk vast te stellen. Om consumenten te beschermen, is vanaf januari 2013 verplicht gesteld dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector én direct klantcontact heeft, de WFT opleiding moet volgen en halen. Met het behalen van deze basismodule heb je de eerste stap gezet naar het onder de knie krijgen van de meest essentiële beroepskwalificaties. Dit vormt een goed uitgangspunt voor de vervolgmodules, waar jij je na het behalen van het WFT Basis examen voor kunt opgeven.

Wat is WFT basis?​

Het WFT basis certificaat vormt het begin van de kennis die nodig is om te voldoen aan de wettelijke eisen, die worden gesteld aan het verstrekken van alle essentiële financiële informatie. In de basismodule leer je onder meer over:

 • de regel- en wetgeving
 • het bank- en verzekeringswezen
 • de gangbare financiële vaardigheden

In zijn totaliteit zal je tussen de 60 en 70 uren kwijt zijn aan je studie. Dit komt neer op 4 tot 6 uur per week en een totale duur van de wft basis opleiding van vier maanden.

WFT Basis Diploma

Heb je het wft basis diploma behaald, dan mag je officieel klanten adviseren over de meest uiteenlopende financiële diensten. Ook mag je klantvragen afhandelen die gaan over verzekeren, betalen en sparen. Weet jij zeker dat je in de financiële dienstverlening wil gaan werken, dan moet je weten dat werkgevers in die branche alleen mensen in dienst mogen nemen, die het diploma op zak hebben. Het is mogelijk dat je bij je indiensttreding eerst het diploma moet halen, voordat je echt mag gaan werken. In dit geval zal jouw nieuwe werkgever de kosten voor de opleiding in de meeste gevallen vergoeden.

In de opleiding komen ook praktische vaardigheden aan bod, zoals:

 • Hoe voer je een intakegesprek met een klant?
 • Hoe dien je een goed klantprofiel op te stellen?
 • Hoe stuur ik de klant door naar de meest geschikte adviseur?

TIP : Twijfel je nog of je er al klaar voor bent? Met het wft basis samenvatting abonnement inclusief 5 oefenexamens voor maar €99,95 heb je de meest ideale training ter voorbereiding op je examen. De samenvatting behandeld de onderdelen die ook daadwerkelijk aan bod komen tijdens je examen.

Informatie

Het WFT basis examen dat per 1 april 2022 geldig is bestaat uit 41 vragen waarvoor je maximaal 64 punten kunt scoren. Het examen is als volgt samengesteld :

 • 20 Kennis en begrip vragen (20 punten)
 • 20 Vaardigheden en competenties vragen (40 punten)
 •   1 Professioneel gedrag vraag (2 punten)

Veel cursisten vragen zich af of WFT basis moeilijk is. Het WFT hoeft niet moeilijk te zijn. Door je goed voor te bereiden en gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen is het examen absoluut haalbaar.

Iedere module heeft een gratis oefenexamen en geeft je extra informatie over de manier, waarop de vragen tijdens het examen worden gesteld. Uiteraard komen de onderdelen van het examen aan bod en zie je een voorbeeldcasus die specifiek voor de basismodule is.
Doordat deze examens in precies dezelfde stijl wordt vormgegeven als het echte examen krijg je een goed beeld van wat jou te wachten staat bij het WFT basis examen.

De slaaggrens voor het WFT Basis examen is vastgesteld op 68%. 

In het WFT basis examen kan je maximaal 62 punten behalen. Om te slagen moet je 43 punten behalen. De WFT Basis Oefentoets is ook zo ingericht.

Voor het examen heb je twee uur de tijd en er worden 41 vragen gesteld. Je bent geslaagd voor je WFT basis diploma als je ten minste 43 punten hebt behaald. Om je goed voor te bereiden op het examen kun je onder andere gebruikmaken van een kandidatenbrochure. In deze brochure vind je informatie over de structuur van het examen, de manier van vraagstelling en de wijze waarop jij de antwoorden moet noteren.

Advies! Je kunt in het examen 20 punten scoren met KB vragen en 40 punten met VC vragen. Het is daarom belangrijk dat je de vaardigheid en competenties vragen zo goed mogelijk oefent omdat je daarmee al 62% van je score kunt behalen.

De module wordt weliswaar op mbo-niveau gegeven, maar er is geen vooropleiding vereist om deze module te kunnen volgen. Wil jij de andere modules van WFT gaan volgen, dan zal je wel eerst de basismodule moeten halen. De basismodule vormt namelijk het uitgangspunt voor het starten van een vervolgmodule.

Examen tips!

Je kunt je optimaal voorbereiden op het examen door de volgende tips toe te passen:

 • Bereid je lessen en het examen goed voor
 • Zorg dat je goede, actuele proefexamens maakt
 • Maak gebruik van de samenvattingen
 • Blijf veel en regelmatig oefenen

Het goed voorbereiden van de lessen helpt om de les goed te kunnen volgen. Als je weet wat er gaat komen, zal de te behandelen stof beter door jou worden begrepen en gaat er geen kostbare lestijd verloren. Wil je meer informatie over het WFT Basis examen kijk dan op de website van het CDFD.

Met de proefexamens en de samenvattingen krijg je een reëel beeld van het examen. Dit neemt niet alleen stress weg, maar kan er ook voor zorgen dat jij met meer vertrouwen het examen ingaat. Zorg dat je veel en vaak blijft oefenen. Na verloop van tijd zal je vernemen dat je de antwoorden steeds sneller weet. Dit is een teken dat je de leerstof echt goed onder de knie begint te krijgen.

FAQ

Jazeker! Deze 5 WFT basis examens zijn aangepast aan de CDFD toetstermen die gelden vanaf 1 april 2023.

In principe is het wft basis examen niet moeilijk, maar dat hangt uiteraard af van je voorbereiding. Volgens het CDFD slaagden in de periode april 2022 tot april 2023 71,2% van alle examen kandidaten. In de afgelopen jaren behalen onze gebruikers een zeer hoog slagingspercentage (98%) en scoren we een dikke 8 als beoordeling.

Ben je op zoek naar WFT Basis examen tips om je slaagkansen te verhogen, dan hebben we hier een aantal bewezen tips voor je:

 • maak gebruik van goede oefenexamens
 • herhaling is de truc
 • maak gebruik van samenvattingen die gericht zijn op het examen. Hiermee vergroot je je slaagkansen tot wel 98%

Het examen WFT Basis bestaat uit 41 vragen waarvan

 • 20 KB vragen (20 punten)
 • 20 VC vragen (40 punten)
 • 1 PG vraag (2 punten)

Om te slagen voor dit examen moet je 68% van de vragen goed beantwoorden. Dit komt neer op 43 punten.

De WFT basis opleiding kost bij ons €69,95 per maand. Je krijgt dan toegang tot het beste (volgens +1900 reviews) lesmateriaal in de vorm van een samenvatting + 5 examens waarmee je onbeperkt kunt oefenen.

Het WFT basis certificaat is verplicht gesteld door de overheid voor iedereen die advies geeft en/of werkt in de financiële dienstverlening. Het WFT basis daarom ook het eerste certificaat dat je moet behalen voordat je andere wft modules kunt gaan doen.

Over de trainer

Kennisweb

59 Trainingen

Nog niet gestart
49,95

Training Includes

 • 1 Les
 • 6 Toetsen
 • Training Certificate