logo
Generic filters
Search in title
Filter by Categories
trainingen
ongecategoriseerd

CBR Vaarbewijs

vaarbewijs 1 cbr

Het CBR Vaarbewijs 1 is het eerste niveau van het Nederlandse vaarbewijs dat je nodig hebt om te mogen varen op de binnenwateren. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is een van de erkende examencentra waar je het Vaarbewijs 1 examen kunt afleggen. Met het behalen van het CBR Vaarbewijs 1 toon je aan over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om veilig en verantwoord met een pleziervaartuig op rivieren, kanalen en meren te kunnen varen.

Om het CBR Vaarbewijs 1 te behalen, dien je de volgende stappen te doorlopen:

Voorbereiding op het examen

Bestudeer de lesstof die betrekking heeft op de basisprincipes van het varen, zoals navigatie, veiligheid, knopen, weersomstandigheden, milieu en regelgeving. Er zijn diverse boeken en online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij het voorbereiden op het CBR Vaarbewijs 1 examen.

Aanmelden voor het examen

Meld je aan voor het CBR Vaarbewijs 1 examen bij het CBR of een andere erkende instantie. Je kunt je online inschrijven en een examendatum kiezen die jou het beste uitkomt.

Afleggen van het examen

Het CBR Vaarbewijs 1 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen die binnen 60 minuten beantwoord dienen te worden. Om te slagen voor het examen moet je minimaal 56 van de 80 punten behalen.

Ontvangen van het CBR Vaarbewijs 1

Na het succesvol afronden van het examen, ontvang je het CBR Vaarbewijs 1. Met dit bewijs ben je bevoegd om met pleziervaartuigen tot 25 meter lengte te varen op de Nederlandse binnenwateren, met uitzondering van de zee en grote commerciële waterwegen.

Actuele regelgeving

Het is essentieel om op de hoogte te blijven van actuele regelgeving en eventuele wijzigingen die van invloed kunnen zijn op het varen in Nederland. Zorg ervoor dat je je vaarbewijs altijd bij je hebt tijdens het varen, aangezien er controles kunnen plaatsvinden.

CBR Vaarbewijs 2

Na het behalen van je CBR Vaarbewijs 1, kun je overwegen om je vaarvaardigheden verder uit te breiden en je voor te bereiden op het CBR Vaarbewijs 2. Met dit tweede niveau van het vaarbewijs mag je varen op grotere wateren zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde.

Om je voor te bereiden op het CBR Vaarbewijs 2, volg je de onderstaande stappen:

Verdiep je in de aanvullende lesstof

Bestudeer de lesstof die betrekking heeft op navigatie, getijden, stromingen en de specifieke regels voor het varen op grotere wateren. Er zijn diverse boeken en online cursussen die je kunnen helpen bij het voorbereiden op het CBR Vaarbewijs 2 examen.

Meld je aan voor het examen

Schrijf je in voor het CBR Vaarbewijs 2 examen bij het CBR of een andere erkende instantie. Net als bij het CBR Vaarbewijs 1, kun je je online inschrijven en een examendatum kiezen.

Leg het examen af

Het CBR Vaarbewijs 2 examen bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 3 open vragen. Je hebt 90 minuten de tijd om deze vragen te beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 42 van de 70 punten behalen.

Ontvang je CBR Vaarbewijs 2

Na het succesvol afronden van het examen, ontvang je het CBR Vaarbewijs 2. Met dit bewijs mag je varen op alle Nederlandse binnenwateren, inclusief de grotere wateren zoals eerder genoemd.

Blijf up-to-date

Het is belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden en regelmatig te oefenen, zowel op de binnenwateren met je CBR Vaarbewijs 1 als op de grotere wateren met je CBR Vaarbewijs 2. Veiligheid op het water is cruciaal, dus zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de geldende regels en weersomstandigheden voordat je het water op gaat.

Aanvullende certificaten en cursussen

Naast het behalen van je CBR Vaarbewijs 1 en 2, zijn er nog enkele aanvullende certificaten en cursussen die je kunt overwegen om je vaarvaardigheden verder te verbeteren en je ervaring op het water te vergroten:

  1. Marifooncertificaat (Basiscertificaat Marifonie): Dit certificaat is vereist als je tijdens het varen gebruik wilt maken van een marifoon, een belangrijk communicatiemiddel op het water. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen over het gebruik en de regels van de marifoon, noodprocedures en technische aspecten.
  2. Theoretische Kustnavigatie (TKN): Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen leren navigeren op zee en kustwateren. Je leert hierbij over zeekaarten, navigatie, koersberekening, getijden, stromingen en meteorologie. Na het volgen van de cursus kun je een examen afleggen om het TKN-certificaat te behalen.
  3. Watersportcursussen: Er zijn diverse cursussen beschikbaar op het gebied van watersporten, zoals zeilen, motorbootvaren, kanoën en roeien. Deze cursussen kunnen je helpen je vaardigheden te verbeteren en meer ervaring op te doen in een specifieke tak van de watersport.
  4. EHBO-cursus: Het volgen van een EHBO-cursus is altijd een goed idee, zeker als je regelmatig het water op gaat. Je leert hierbij de basisprincipes van eerste hulp en kunt in geval van nood adequaat handelen.

Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent voordat je het water op gaat. Oefen regelmatig met het besturen van je boot, controleer de weersverwachting en zorg ervoor dat je de benodigde veiligheidsuitrusting aan boord hebt. Door je kennis en vaardigheden uit te breiden en up-to-date te houden, kun je optimaal genieten van je tijd op het water en bijdragen aan de veiligheid van jezelf en anderen.

Meest gestelde vragen

Is een vaarbewijs verplicht voor alle soorten boten?

Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2?

Hoe lang is mijn vaarbewijs geldig?

Kan ik mijn Nederlandse vaarbewijs ook in het buitenland gebruiken?

Wat moet ik doen als ik mijn vaarbewijs kwijt ben of als het beschadigd is?

Nog niet gestart
vaarbewijs 1 cbr
1 Les

Vaarbewijs 1

10 verschillende oefenexamens die naadloos aansluiten op het CBR Vaarbewijs 1 examen.

0% Voltooid
0/0 Steps

BEKIJKEN

Nog niet gestart
vaarbewijs 2 proefexamen
1 Les

Proefexamen Vaarbewijs 2

10 verschillende oefenexamens die naadloos aansluiten op het CBR Vaarbewijs 2 examen.

0% Voltooid
0/0 Steps

BEKIJKEN

Nog niet gestart
marifoon examen
1 Les

Proefexamen Marifoon

10 verschillende oefenexamens die naadloos aansluiten op het CBR Marifoon examen.

0% Voltooid
0/0 Steps

BEKIJKEN

VCA training
Wat is VCA Basis?

Uitleg over wat VCA-certificering is en waarom het belangrijk is Veiligheid, gezondheid en milieu